Beli Luk Protiv Začepljenja Krvnih Sudova

Kao što znate, Moj Baštovan se trudi da vam donese najnovije informacije iz oblasti zdravlja i lečenja povrćem, a danas ćemo govoriti o jednoj biljci koja se koristila u narodu više stotina godina za lečenje raznih bolesti, a ta biljka se zove beli luk.

U slučaju belog luka, narodna predanja se podudaraju sa naučnim istraživanjima tako da sa sigurnošću možemo reći da beli luk deluje protiv bakterija, gljivica, parazita, smanjuje masti u krvi, sprečava suženje krvnih sudova (aterosklerozu), snižava krvni pritisak.

luk-lecenje

Konzumiranjem ove biljke smanjujete rizik od kardiovaskularnih oboljenja, tako što beli luk smanjuje povišen holesterol, smanjuje povećan LDL – loš holesterol, smanjuje slepljivanje krvnih ćelija i sprečava nastanak tromba. Takođe beli luk smanjuje povećan krvni pritisak i utiče na smanjenje dva druga markera kardiovaskularnih oboljenja, homocisteina i C-reaktivnog proteina. Zbog svog lekovitog dejstva, koje je naučno dokazano, beli luk se koristi za lečenje prehlade ali i kao preventiva iste.

Beli luk deluje povoljno na organizam tako što pospešuje odbrambene sposobnosti organizma i pomaže organizmu da se izbori sa raznim izazivačima bolesti, a neka labaratojska istraživanja sugerišu da beli luk ima i antikancirogeno dejstvo. Konzumiranjem belog luka u velikim količnama beli luk pokazuje i antiparazitno dejstvo.

Što se sastava belog luka tiče, beli luk sadrži alicin, koji ima antibakterijsko, antivirusno i antifungalno dejstvo. Ipak, beli luk je najpoznatiji po svom čuvenom antibakterijskom dejstvu, antihiperlipidemijskom(smanjuje nivo masti u krvi) i antitrombocitnom (sprečava nastanak tromba) dejstvu.

Postoji nekoliko važnih sastojaka belog luka koji su identifikovani kao aktivne supstance i verovatno drugi koji još nisu identifikovani. Neoštećena glavica belog luka sadrži komponentu alin, koji je bez mirisa. Kada se čen belog luka raseče, alin dolazi u kontakt sa enzimom alinazom, pri čemu nastaje alicin – nestabilna, mirisna komponenta. Svež luk sadrži najviše alicina, jedne od aktivnih komponenti, ali se on ne može potpuno usvojiti u organizam. Ekstrakt belog luka se sastoji i od drugih sumpornih jedinjenja, koja su rastvorljiva u vodi, kao što je S-alil cistein. Ova jedinjenja se bolje usvajaju u organizam, a smatraju se odgovornima za smanjenje masti u krvi i sprečavanje nastanka tromba. Brojna klinička istraživanja potvrđuju efikasnost ekstrakta belog luka, kod povišenih masti u krvi, tromboza i drugih kardiovaskularnih oboljenja.

Što se primene belog luka tiče, on se koristi svež, 2 do 4 grama dnevno ili kao ekstrat 600 do 1200mg dnevno. Naravno, moramo vas upozoriti da osobe koje imaju povećano sklonost ka krvarenju ne treba da uzimaju velike količine belog luka, tako da ukoliko vas čeka hirurški zahvat preporučljivo je da izbegavate beli luk par dana pre hirurških intervencija.

Beli luk može imati i neželjena dejstva kao što su alergije, stomačne iritacije, žgaravice i mučnine.

Uprkos svemu, beli luk je izuzetno zdrava biljka, i poželjno ga je što ćešće konzumirati. Za više informacija o belom luku posetite Prirodni Lek.