Cvekla: Jedna Od Najzdravijih Biljaka Na Svetu

Cvekla se od davnina koristila za lečenje svih vrsta bolesti jer je puna vitamina i minerala, izuzetno je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima i, što je važno, lako se vari.

Ova biljka sadrži kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom… Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama, B12. Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u celini deluje i antikancerozno.

cvekla

Cvekla je korisna u lečenju demineralizacije kostiju i zuba, a zahvaljujući jodu koji sadrži cvekla je dragoceni lek protiv ateroskleroze i procesa starenja. Cvekla takođe podstiče razmenu materija, reguliše krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaja krvne sudove u dobrom stanju, podstiče rad jetre, zahvaljujći betaninu i betainu.


Ova biljka sadrži visok procenat gvožđa pa je zato korisna u lečenju slabokrvnosti kod dece i mladih osoba. Zahvaljujući celulozi i pektinu, cvekla povoljno deluje na rad creva i njihovu pokretljivost.

Neki tvrde da je cvekla dobra protiv tumora, leukemije, niskog pritiska, gripa, a takođe ova biljka pospešuje rad nerava i mozga, podstiče aktivnost jetre, žuči i želuca. Napomenućemo da je sok od cvekle izuzetno zdrav jer jača ceo organizam i deluje povoljno na njegov metabolizam. Iako je cvekla izrazito zdrava, ona kuvanjem gubi svoju lekovitost pa je zato najbolje biti sok od presne cvekle.

Svakodnevnim unošenjem pola decilitra soka od cvekle u znatnoj meri smanjuje povišeni krvni pritisak zahvaljujći nitratu koji cvekla sadrži.

Izvor: Novosti